02660, м.Київ, вул. Саксаганського, 53/80, офіс. 700.
(044) 451 42 28, 451 42 29
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
www.molsouz.org.ua

З метою подолання кризових і негативних явищ, що склалися на ринку молока і молокопродуктів, у вересні 2001 року було створено об’єднання «Спілка молочних підприємств України» зі статусом неприбуткової професійної організації (надалі – Спілка).

Ініціаторами створення Спілки виступили найбільш відомі підприємства - ПАТ “Галактон”, Павлоградський молкомбінат, Яготинський маслозавод, Куп’янський молочноконсервний комбінат, Харківський молочний комбінат, “Люстдорф” та ряд інших. Крім того, до складу засновників увійшли підприємства з випуску пакувальних матеріалів “Тетра Пак Україна”, “Елопак Фастів”. В подальшому членами Спілки стали ВАТ „Ковель-молоко”, українсько-французька компанія „Лакталіс-Україна”, ВАТ «Вімм Білль Данн Україна», Бучацький сирзавод, ЗАТ “Галичина”, компанії «Інтер Фуд», «Фаворит», Тернопільський молокозавод, ТОВ «Аграна Фрут Україна» (м.Вінниця), ТОВ «Хр.Хансен Україна» (Данія), „Данон” (Франція), “Г.К.ХАН” (Німеччина) та багато інших, асоційованими членами -  Національний університет харчових технологій, Одеська Національна Академія харчових технологій, Сумський національний аграрний університет, Національний аграрний університет.

Згідно Статуту Спілки найважливішими завданнями є:

  • організація взаємодії із законодавчими та органами виконавчої влади різних рівнів
  • координація взаємодії підприємств молочної галузі з підприємствами інших галузей
  • сприяння налагодженню ефективних зв’язків із зацікавленими відомствами, організаціями, закордонними партнерами, науковими установами
  • участь в розробці та реалізації комплексних цільових програм розвитку молочної галузі
  • усунення існуючих розбіжностей інтересів підприємств
  • участь у процесі удосконалення нормативно-правової  бази переробки, реалізації і виробництва молока і молочних продуктів
  • розвиток інтеграційних та коопераційних зв’язків з іншими громадськими або виробничими організаціями
  • сприяння створенню і удосконаленню єдиних “правил гри” на ринку молока
  • забезпечення підприємств інформацією (аналіз виробництва та ринку, нові технології, рекомендації по використанню інгредієнтів, тощо)
  • участь у виставках та проведення конкурсів якості
  • організація  навчання  та стажування спеціалістів, в тому числі за кордоном
  • проведення науково-практичних, тематичних семінарів та конференцій.

 

З початку діяльності Спілка тісно співпрацює з Кабінетом Міністрів України, Комітетами Верховної Ради України, Українською Аграрною Конфедерацією, Українським союзом промисловців і підприємців, Міністерством аграрної політики та продовольства, Міністерством економічного розвитку і торгівлі, Міністерством охорони здоров’я України, Міністерством закордонних справ України, Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Державною регуляторною службою України, іншими органами виконавчої влади, Федерацією роботодавців України, Радою національних асоціацій товаровиробників, науковими установами, вищими навчальними закладами, іншими професійно-громадськими об’єднаннями та організаціями.

Спілка бере безпосередньо участь в підготовці, удосконаленні та впровадженні низки законодавчих документів, які спрямовані на розвиток продовольчого ринку, раціонального використання ресурсного потенціалу агропромислового комплексу, підвищення конкурентоспроможності продукції, розроблення державних стандартів, гармонізації їх з міжнародними, удосконалення фінансово-кредитної, цінової і податкової політики.

Представники Спілки входять до складу Робочої групи з питань вирішення проблем розвитку галузі тваринництва, Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України, Громадської ради при Міністерстві аграрної політики та продовольства, Ради з просування експорту при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі та Ради експортерів при Міністерстві закордонних справ.

Важливим напрямом діяльності Спілки є сприяння створенню цивілізованих ринкових умов виробництва та реалізації продукції, усуненню недобросовісної конкуренції та фальсифікованої продукції на внутрішньому ринку. При фінансовій підтримці та за участю Спілки розробляються інші державні стандарти та нормативні документи, що діють в галузі виробництва і переробки молока. Спілка входить до складу Технічного комітету стандартизації “Молоко, м’ясо та продукти їх переробки” (ТК 140).

Семінари, науково-практичні конференції, “круглі столи”, в тому числі міжнародні, що організовуються Спілкою, привертають увагу фахівців, допомагають відпрацюванню спільних підходів до вирішення найважливіших проблем в молочній галузі, прийняттю законодавчих актів, які спрямовані на реалізацію реформ в агропромисловому комплексі.

Здійснюється постійний моніторинг нормативно-правової бази, відслідковуються процеси підготовки найважливіших документів у Верховній Раді України, Уряді, інших органах виконавчої влади.

У своїй роботі Спілка співпрацює з профільними університетами, академіями, міжнародними організаціями, що дає можливість вільного доступу до міжнародних стандартів, законодавчих актів, наукових розробок, методик, маркетингових досліджень, що дозволяє прискорити роботу по гармонізації української нормативно-правової бази в сфері молочної галузі, модернізацію і розвиток молочної промисловості у відповідності з вимогами Європейського Союзу та Світової Організації Торгівлі.

Радою Директорів Спілки затверджений “Кодекс поведінки учасників Спілки молочних підприємств України”, який погоджений в Антимонопольному комітеті України.

Керівним органом Спілки є Рада директорів, яка щоквартально розглядає актуальні питання галузі. Виконавчий орган – президії Спілки. Щорічно президія Спілки звітує перед усіма учасниками про виконання роботи та визначає перспективні напрямки на наступний рік.

Президент Спілки                                        Л. О. Карпенко