Від початку року аграрії вичерпали товарні квоти на поставку ряду агропродуктів до Євросоюзу в рамках ЗВТ. Про це сказано в оприлюднених даних.

Ковта на постачання вершкового масла використана на 31,2% (усього – 1800 т), на 13,6% - сухе молоко (усього – 2 200 т), та на 0,3% - молоко, вершки, згущене молоко та йогурти (усього – 8 400 т).

Взагалі не здвйснювались поставки такої молочної продукції як продукція з обробленого молока (2 000 т), оброблена продукція з молочних вершків (340 т), оброблена продукція з масла (250 т).

Якщо говорити про інші продукцію, то станом на на 20 березня 2017 року українські експортери повністю використали квоти до ЄС на такі продукти: мед - 5 200 т; ячмінна крупа та борошно – 6 600 т; цукор – 20 070 т; виноградний та яблучний сік 12 000 т; оброблені томати – 10 000; кукурудза – 450 тис. т; вичерпана квартальна квота на постачання м’яса птиці.

Частково використані квоти: солод та пшенична клейковина з 7 000 т використано 4 569 т; овес з 4 000 т – 1 137 т; інший цукор з 12 000 т – 1 088 т; оброблена продукція зернових з 2 000 т – 107 т; крохмаль з 10 000 т – 505 т; оброблена продукція з цукру з 2 200 т – 50 т; висівки, відходи та залишки 18 000 т – 533 т; етанол з 41 600 – 380 т; оброблений крохмаль з 1 200 т – 2 т; харчові продукти 2 000 т – 0,4 т

На 83,9% використана квота на постачання пшениці (усього – 960 тис. т) на 17,7% - ячменю (усього – 270 тис. т), на 2,5% - яйця та альбуміни (усього – 1 800 т)

Взагалі не здійснювались поставки такої продукції, на які передбачені квоти: м'ясо баранини (1 650 т), часник (500 т), цукрові сиропи (2 000 т), гриби (500 т основна квота + 500 т додаткова квота), цукрова кукурудза (1 500 т), сигари та цигарки (2 500 т), манітол сорбіту (100 т), продукти переробки солоду та крохмалю (2 000 т), яловичини (12 000 т) та свинини (40 000 т).

Джерело: The DairyNews