Експерти ФАО та ЄБРР зараз працюють над питанням просування українського експорту, зокрема – м’яса та м’ясних продуктів –  до країн Субсахарської Африки, досліджуючи ринки, подорожуючи із торговими місіями та відвідуючи найбільш значні події  в галузі сільського господарства, торгівлі та HORECA Чорного континенту.

Про це повідомляє The DairyNews посилаючись на інформацію від ФАО/ЄБРР.

Далі представлені висновки та рекомендації для потенційних експортерів, які на Робочій Групі презентував національний консультант ФАО пан Володимир Гонтар.

Субсахарська Африка як потенційний лідер глобального економічного зростання

За деякими прогнозами міжнародних експертів, ВНП в Африці подвоїться в період із 2010 по 2030 рр. та виросте у 7 разів до 2050 року. Близько 500 млн чоловік у віці від 15 до 44 років живуть в Африці, і ця цифра, за прогнозами, подвоїться вже у 2045 році. За останні 20 років імпорт сільськогосподарської продукції країн Субсахарської Африки швидко зростав – в середньому щорічно більш, ніж на 13%. Ці процеси, в поєднанні з позитивним зростанням економіки, стимулюватимуть попит на продукти харчування, у тому числі м’ясо та продукти м'ясної переробки.

На мапі представлено, що саме цей регіон є лідером за рівнем прогнозованого ВНП до 2018 року:


Споживання тваринного білку в Африці різко зросло протягом останніх 10 років. В 2004 році воно складало приблизно 5 млн. т., тоді як в 2015 році воно уже становить 23,589 млн. т.

У той же час, традиційний спосіб виробництва м'яса вижив себе і не може задовольнити зростаючий попит, викликаний урбанізаційним бумом. Прогнозується швидке зростання промислового виробництва м'яса до 2025 року, існуючий попит буде задовольнятися, в основному, за рахунок імпортних товарів. Споживання м'яса на душу населення в країнах ССА залишається найнижчим в світі – близько 14,2 кг в рік.




Сьогодні в ССА – найменш розвинений ринок м’ясних продуктів у світі

М’ясна галузь країн ССА за останні 10-15 років досягла значного прогресу. Проте бідність населення, відсутність необхідної інфраструктури і кліматичні особливості регіону створюють досить жорсткі умови для її подальшого розвитку. Споживання м'ясних продуктів, а саме яловичини на душу населення в Африці за період 1990 – 2010 рр. зросло мінімально - збільшившись з 6,5 кг до 6,7 кг, у порівнянні з щорічним ростом споживання птиці на 0,5 кг (в основному курятини) в період 2000 – 2012 рр. Згідно з дослідженням ФАО ООН «Світове тваринництво 2011», до 2050 року споживання м'яса, за прогнозами, збільшиться майже на 73%. Відповідно, частка Африки в світі у споживанні м'яса буде рости. Поки що ж країни ССА залишаються найменш розвиненим ринком м’ясних продуктів у світі.

ПАР – не єдині вхідні ворота до африканських ринків

Перспективи експорту залежать не лише від виробництва, споживання чи торгівлі, але й від розвитку роздрібної торгівлі. Експерти виділяють 3 основні етапи розвитку рітейлу для африканських країн: базові ринки; ринки, що розвиваються; зрілі ринки. Кожен з ринків має свої переваги для бізнесу та роздрібної торгівлі – не завжди найбільш розвинений ринок гарантує найкращі переваги для постачальників.

Протягом багатьох років, ПАР розглядалася в якості єдиного шлюзу для входу на ринки Субсахарської Африки. Сьогодні ПАР вже не є єдино-правильний шляхом. Індекс розвитку африканського рітейлу (ARDI) дає нам таку картину: 


Хорошим відправним пунктом для будь-якого експортера є розуміння місцевих ринків та конкурентних переваг компанії та продуктів, а також смакових та поведінкових звичок місцевих споживачів. Звичайно, експансія на дані ринки потребуватиме часу, особливо для країн I та II етапів – це дійсно довгострокова гра.

Джерело:  http://www.dairynews.com.ua/news/eksport-do-kra-n-subsakharsko-afriki-rekomendats-v.html