Закупівельні ціни на молоко та зростаючий імпорт дешевих європейських сирів перешкоджають виробництву українських сирів.

«Українські сировари зараз знаходяться в достатньо складному становищі. З одного боку, на ринок тисне зростаючий імпорт дешевих європейських сирів, з іншого боку, закупівельні ціни на молоко, які тримають виробники свіжих молочних продуктів, не дозволяють сироварам знизити вартість сировини», — стверджують аналітики ринку. Таким чином, прибутковість багатьох виробників мізерна, а діяльність деяких сирзаводів і зовсім збиткова. «Навіть зараз, коли курс гривні обвалився, собівартість придбання європейських сирів типу Гауда/Едам рідко перевищує позначку в 115 грн/кг (з доставкою і розмитненням). Такий сир трейдери-імпортери без проблем віддають дистриб’юторам по 125 грн. Українські сировари пересічні сири пропонують цим дистриб’юторам, як правило, не дешевше 160 грн/кг», — розповідають експерти. Тому, багато підприємств не витримують конкуренції, знижуючи обсяги виробництва. «Минулого місяця випуск сичужного сиру разом з сирними продуктами скоротився ще на 4% до 9,8 тис. т. А за весь 2019 рік у порівнянні з 2018 випуск зменшився приблизно на 17%, до 128 тис. т, правда в більшій мірі за рахунок сирного продукту», — додають фахівці. За словами експертів ринку, справжніх твердих-напівтвердих сирів випущено не більше, ніж 60 тис. т. і припускають, що в поточному році виробництво сирів в Україні впаде ще на 5−7% через збільшення імпорту.

Джерело: Agravery.com