Незалежна Громадська організація «Громадський контроль захисту прав споживачів» в травні 2017 року провела дослідження якості сирів твердих та сирів плавлених, що реалізуються на споживчому ринку країни.

Результати невтішні: з 34 зразків, які було досліджено в ДП «Укрметртестстандарт», 17 виявились фальсифікатом, тобто 50% нібито натуральних молочних продуктів містили у своєму складі жири немолочного походження (від 15% до 100% немолочного жиру).

Перевірено 21 зразок твердих сирів та 13 зразків плавлених сирів різних торговельних марок. Контрольна закупка зразків проводилась на ринку «Столичний» та в супермаркетах міста Києва: Ашан,Караван,Космос, Варус, Метро. Цінова категорія твердих сирів від 71 до 140 грн/кг твердого сиру та 6,8-10 грн за пачку плавлений сирок (90-100гр) Дослідження проводились в незалежній акредитованій лабораторії ДП «Укрметртестстандарт».

З 21 зразка твердих сирів 12 містили немолочні жири, тобто 57% досліджених зразків є фальсифікатом.

З 13 зразків плавлених сирів 5 містили жири немолочного походження, тобто 39% є фальсифікатом.

За результатами проведених досліджень можемо назвати виробників якісних твердих та плавлених сирів:

- ТМ Комо, ПАТ «Дубномолоко», Рівненська обл
- ТМ Ферма, ТОВ «ФУД Девелопмент», Вінницька обл
- ТМ Шостка, ПАТ «Бель Шостка Україна», Сумська обл
- ТМ Звенигора, ПАТ «Звенигородський сироробний комбінат», Черкаська о
- ТМ Глобіно, ТОВ «Глобинський маслосирзавод», Полтавська обл.
- ТМ Пирятин, АТ «Пирятинський сирзавод», Полтавська обл
- ТМ Клуб Сиру, ТОВ «Клуб Сиру», Черкаська обл
- ТМ Херсонський маслозавод, ПАТ «Херсонський маслозавод»,м.Херсон
- ПАТ «Новокаховський завод плавлених сирів», Херсонська обл.
- ТМ Наш молочник, ДП «Староконстянтинівський молочний завод», Хмельницька обл
- ТМ Радомілк, ДП «Радомілк», Житомирська обл
- ТОВ Сиророб , Черкаська обл.

Виробники фальсифікованої продукції:

1.Сир твердий "Голандський" брусковий з масовою часткою жиру в сухiй речовинi 45% за ДСТУ 6003:2008 ваговий
Виробник: ТОВ "Гайсинський молокозавод", вул. Плеханова, 45, м. Гайсин, Вiнницька область. Виготовлено на замовлення ТОВ " ПАПС" , 01024, м. Київ, провулок Чекiстiв, 2А, 23700, Україна Висновок: Зразок продукції (реєстраційний № 4985) містить немолочні жири. Вміст немолочних жирів становить 95 % від загального жиру
2. Сир твердий "Голандський" з масовою часткою жиру в сухiй речовинi 45% за ДСТУ 6003:2008, ваговий
Виробник: ТОВ "Андрушiвський маслосирзавод", Житомирська обл., м.Андрушiвка, вул. Лисенка, 10, 13400, Україна Висновок: Зразок продукції (реєстраційний № 4989) містить немолочні жири. Вміст немолочних жирів становить 100 % від загального вмісту жиру
3. Сир сичужний твердий "Голандський" ТМ "Промiнь фуд" з масовою часткою жиру в сухiй речовинi 50% за ГОСТ 7616-85, ваговий,
Виробник: ТОВ "Промiнь Фуд", вул. Завокзальна, 5а, м. Бориспiль, Київська область, Україна Висновок: Зразок продукції (реєстраційний № 4990) містить немолочні жири. Вміст немолочних жирів становить 100 % від загального жиру
4. Сир сичужний твердий "Пошехонський" ТМ "Старокозацький Сир" з масовою часткою жиру в сухiй речовинi 45% за ДСТУ 4558:2006, ваговий Виробник: ТОВ "Старокозацький Сир", вул. Пушкiна, 24, с. Старокозаче, БiлгородДнiстровський район, Одеська область, Україна Висновок: Зразок продукції (реєстраційний № 4991) містить немолочні жири. Вміст немолочних жирів становить 15 % від загального вмісту жиру
5.Сир плавлений скибковий "Дружба-Плюс" з масовою часткою жиру в сухiй речовинi 60% Виробник: ТОВ "Старокозацький Сир", вул. Пушкiна, 24, с. Старокозаче, Бiлгород- Днiстровський район, Одеська область, Україна. Висновок: Зразок продукції (реєстраційний № 5245) містить немолочні жири. Вміст немолочних жирів становить 72 % від загального жиру
6. Сир плавлений вершковий "Добра Корiвка" марки "Сирна Хата" з масовою часткою жиру в сухiй речовинi 55% в упаковках iз фольги масою 90 г Виробник: ТОВ "Чернiгiвська маслосирбаза", вул. Рiпкинська, 27, м. Чернiгiв, Україна Висновок: Зразок продукції (реєстраційний № 4997) містить немолочні жири. Вміст немолочних жирів становить 55 % від загального жиру
7. Сир плавлений пастоподiбнiй "Дружба" ТМ "Томакiвка" з масовою часткою жиру в сухiй речовинi 55% за ТУ У 14275.901.020-97 в упаковках iз фольги масою 100 г
Виробник: ТОВ "Iнтер-мол", вул. Старокозацька, буд. 38, примiщення 1, м. Днiпро, 49000, Україна, адреса потужностей виробництва: вул.Комунальна, 10, смт.Томакiвка, Днiпропетровська область, 53500, Україна Висновок: Зразок продукції (реєстраційний № 5001) містить немолочні жири. Вміст немолочних жирів становить 98 % від загального жиру
8. Сир "Чеддер Український" ТМ "Бiмол" з масовою часткою жиру в сухiй речовинi 45% за ТУ У 15.5-21658366.009-2002
Виробник: ТзОВ "Бiмол", Рiвненська область, м.Березне, вул.Андрiївська, 87, 34600, Україна Висновок: Зразок продукції (реєстраційний № 5016) містить немолочні жири. Вміст немолочних жирів становить 100 % від загального жиру.
9. Сир сичужний "Чеддер" ТМ "Кiлiя" з масовою часткою жиру в сухiй речовинi 45% за ТУ У 15.5-32861671-001:2007,
Виробник: ТОВ "Титан", Одеська область, м. Кiлiя, вул. Кубишкiна, 1, 68300, Україна. Висновок: Зразок продукції (реєстраційний № 5017) містить немолочні жири. Вміст немолочних жирів становить 88 % від загального жиру.
10.Сир "Росiйський" з масовою часткою жиру в сухiй речовинi 50% за ТУ У 15.535442481-002-2008
Виробник: ПрАТ "Миколаївмолпром", вул. Пастера, 31/1, смт. Доманiвка, Миколаївська область. Юридична адреса: вул. Комсомольська, 101, м. Миколаїв, 54055, Укаїна, 56401, Україна.Висновок: Зразок продукції (реєстраційний № 5018) містить немолочні жири. Вміст немолочних жирів становить 100 % від загального жиру.
11. Сир твердий класичний "Росiйський" марки "Здорово" з масовою часткою жиру в сухiй речовинi 50% за ТУ У 10.5-2674205316-008 (згiдно маркування головки сиру ТУ У 15.5-24934992-005:2005)
Виробник: ТОВ "Кременецьке Молоко", вул. Молодiжна, 29, с. Бiлокриниця, Кременецький район, Тернопiльська область. Висновок: Зразок продукції (реєстраційний № 5019) містить немолочні жири. Вміст немолочних жирів становить 100 % від загального жиру.
12. Сир твердий "Росiйський Троъцький" з масовою часткою жиру в сухiй речовинi 50%
Виробник: не вказаний, м. Харків, провулок Донбасівський, 17 Висновок: Зразок продукції (реєстраційний № 5020) містить немолочні жири. Вміст немолочних жирів становить 100 % від загального жиру.
13. Сир "Росiйський Великий" з масовою часткою жиру в сухiй речовинi 50% за ТУ У 10.16459-89,
Виробник: ДП "Коропський сирзавод (ТОВ "СИЛ"), вул. Дачна, 25, Чернiгiвська обл., смт. Короп, 16200, Україна Висновок: Зразок продукції (реєстраційний № 5022) містить немолочні жири. Вміст немолочних жирів становить 100 % від загального жиру.
14. Сир плавлений скибковий "Голландський" ТМ "Славiя" з масовою часткою жиру в сухiй речовинi 45% за ДСТУ 4635:2006, в упаковках iз фольги масою по 90 г.
Виробник: ПАТ "Баштанський сирзавод", вул.Заводська, 4, Миколаївська область, м.Баштанка, 56100, Україна Висновок: Зразок продукції (реєстраційний № 5024) містить немолочні жири. Вміст немолочних жирів становить 28 % від загального жиру.
15. Сир "Росiйський" ТМ "Народний" з масовою часткою жиру в сухiй речовинi 50% за ГОСТ 32260-2013 ваговий Виробник: невідомий Висновок: Зразок продукції (реєстраційний № 4988) містить немолочні жири. Вміст немолочних жирів становить 100 % від загального жиру.
16. Сир «Російський» ТзОВ “ Радивілів молоко” з масовою часткою жиру в сухiй речовинi 50% за ГОСТ 32260-2013 ваговий
Вміст немолочних жирів становить 100 % від загального жиру.
17. Плавлений сир «Дружба» з масовою часткою жиру в сухій речовині 45%. Виробник невідомий Харківська обл. Вміст немолочних жирів становить
100 % від загального жиру.

Крім того в ДП Укрметртестстандарт проведено дослідження одного зразка сиру, який містив 100% немолочного жиру, на вміст транс-жирів. Результат: масова частка транс-ізомерів ненасичених жирних кислот становить
14,5 г/100г жиру.

Відповідно до ДСТУ 4335:2004 «Жири кондитерські, кулінарні, хлібопекарські та для молочної промисловості. Загальні технічні умови.» : Масова частка транс-ізомерів олеїнової кислоти у жирах для молочних продуктів не повинна перевищувати 8%. Тобто вміст транс-жирів в даному зразку перевищує норму майже в 2 рази.
Нажаль, з ряду причин, на сьогоднішній день з боку держави відсутній дієвий контроль за якістю та безпекою товарів. Ринок продовжує насичуватись фальсифікованими товарами, а підприємства, залишаючись безконтрольними та безкарними, в свою чергу продовжують виробляти та поставляти на споживчий ринок нестандартну,неякісну, фальсифіковану продукцію і отримують надприбутки за рахунок ошуканих споживачів.

Сьогодні саме громадськість разом з добросовісними виробниками повинні обєднати свої зусилля по боротьбі з неякісними продуктами харчування шляхом проведення незалежних досліджень та доведення інформації до споживачів.