За даними статистики імпорт сирів у 202 році виросла вдвічі з 23,7 до 46,8 тис тонн.
Імпорт сирів за категоріями:
- свіжі сири - 28%
- плавлені сири - 13%
- блакитні сири - 4,5%
- інші сири - 56%
- сири терті або в порошку - 0,5%.
- гауда - 3 тис тонн
- фета - 0,75 тис тонн
- чедер - 0,45 тис тонн
- горгондзола - 0,17 тис тонн
- едем - 0,61 тис тонн
- пармезан - 0,23 тис тонн
- брі - 3,2 тис тонн
- камамбер - 1,1 тис тонн
ТОП-5 постачальників:
- Польща - 22,4 тис тонн (48%)
- Німеччина - 9,2 тис тонн (20%)
- Франція - 3,8 тис тонн (8%)
- Нідерланди - 3,5 тис тонн (7%)
- Італія - 1,9 тис тонн (4%)
- інше -13%
"Споживач має право обирати той сир, який йому подобається. Нажаль, можемо констатувати той факт, що імпорт сирів виріс майже в 2 рази. На сьогодні наша країна стала нетто-імпортером, з від'ємним зовнішньоекономічним балансом молочної торгівлі -127 млн USD" - пояснив Чагаровський В.П.
"На українському ринку створені нерівнозначні умови. Це пов'язано з тим, що Польща продає нам сир по собівартості, а отримує експортну субсидію у розмірі 19%"- підкреслив Вадим Петрович
Це, і багато інших цікавих фактів про виробництво сиру можна переглянути за посиланням:tv.suspilne.media (з 13 хв 30 сек)